Les havaneres que escoltava Xavier Cugat

La tarda del proper dissabte 5 de novembre, dins la programació de les Fires de Sant Narcís 2022, tindrà lloc a la plaça de l’U d’Octubre de Girona la presentació del disc CD Les havaneres que escoltava Xavier Cugat, a càrrec del grup d’havaneres Vell Galligants.

La proposta musical inclou peces que foren molt especials per Xavier Cugat, com Sardana juny o Sardana Pastoral, de Juli Garreta i gran amic del seu pare; Tornada a Menorca, de Gumersind Riera i música del gran compositor Josep Lluís Ortega Monasterio; La Paloma, de Sebastian de Iradier; Yo te diré, de Jorge Halpern; o Rosina, entre d’altres.

Aquest disc és fruit de la l’entrevista que Ràdio Grup va fer a Cugat el 1985, on va explicar a Jordi Vidal, director de l’emissora, que li agradava escoltar havaneres i sardanes en els viatges, així com també quines eren de la seva preferència.

“En rebre’l a l’emissora, Cugat estava content em va comentar que havien vingut escoltant havaneres i em va confessar que, per variar, als matins li agradava escoltar havaneres i sardanes”, recorda Vidal.

Actualment, Vidal pertany al grup Vell Galligants de Girona, que l’any 2018 va actuar a l’exposició memorial Jo, Xavier Cugat al Palau de Caramany, obtenint un èxit més que notable. Aquesta cantada va ser el detonant pel que fa a la producció del disc.

Tal com explica el mateix Vidal, “a les tertúlies fetes al memorial d’en Xavier Cugat, el seu promotor Joan Planas, coneixedor de la meva afició d’antic per les havaneres i que formava part del grup Vell Galligants, em va proposar fer-hi una cantada amb aquelles havaneres i també enregistrar un disc dedicat a les havaneres que agradaven a Xavier Cugat”.

La cantada presentació del disc CD tindrà com a convidat especial a Leopoldo OrtegaMonasterio, fill del gran músic i compositor Josep Lluís Ortega Monasterio, a qui Xavier Cugat elogiava per les seves composicions musicals.

Ortega-Monasterio manifesta que “el meu pare sempre es va sentir gironí i en conseqüència paisà de Xavier Cugat. Ell admirava a aquell home que havia conquerit Amèrica amb la seva musicalitat, intel·ligència i simpatia; i a la vegada l’omplia d’orgull que Cugat es delectés amb els temes musicals que el meu pare componia o interpretava quan estava a Catalunya”.

Xavier Cugat tenia una pronunciada predilecció per les havaneres i les sardanes, i amb aquest disc es pretén retre-li un homenatge agrupant les seves preferències musicals de sardanes i havaneres, en honor a la seva trajectòria universal i al seu inesborrable llegat artístic.

Les havaneres que escoltava Xavier Cugat, un disc d’interès cultural que forma part de la nostra història musical i que posa en valor i realça la figura del polifacètic i versàtil artista, així com divulga i difon la seva cultura musical, reforçant alhora el memorial Jo, Xavier Cugat, una exposició que relata les diferents etapes de la seva vida i les seves facetes. Tot plegat, un reconeixement a aquell mestre que va conquistar el Estats Units amb els seus ritmes llatins i la seva obra pictòrica.

La presentació del disc i la cantada d’havaneres ha estat impulsada pel promotor i mànager de Xavier Cugat, Joan Planas, qui la passada primavera ho va proposar a l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, a qui li va agradar molt la iniciativa i va convenir amb Quim Ayats, regidor de Cultura, dur-ho a terme dins del programa de les Fires de Sant Narcís 2022.

Planas sosté que “promovem aquesta iniciativa musical amb molta il·lusió, amb l’objectiu de fer difusió i expandir la figura de Xavier Cugat en tota la seva dimensió, també cap a les noves generacions”.

Les havaneres que escoltava Xavier Cugat ha estat editat per la discogràfica Música Global sota encàrrec i producció de Planas Teatre Produccions. Inicialment, el llançament del disc estava previst pel 2020 amb motiu de la commemoració del 30è aniversari de la mort de Xavier Cugat, però es va posposar arran de la irrupció de la pandèmia de la Covid-19.

Veure dossier