la música de
xavier cugat

Xavier era conegut com el Rei de la Rumba perquè se li atribuïa el fet d’haver impulsat la música i els balls llatins a la popularitat i, més conegut encara, per haver popularitzat la rumba als Estats Units durant la dècada de 1930.

El rei de la Rumba

Ell i la seva banda, Els Gigolós, van aparèixer a diverses pel·lícules populars de Hollywood als anys 40 i 50. Van introduir molts ritmes populars llatinoamericans al públic nord-americà i van fer nombroses gires cada any, tocant tangos, rumbes i congues.

El 1940 va gravar la cançó Perfídia amb el cantant Miguelito Valdés, que va esdevenir un gran èxit. La seva música seguia les tendències del moment, i va gravar cançons de tota mena de gèneres: conga, mambo i samba, entre d’altres. El seu exemple va ser molt aviat seguit per altres orquestres, com la de Pérez Prado. La seva orquestra va ser una pedrera d’on van sorgir destacats intèrprets de la cançó tropical com Tito Rodríguez i Vitína Avilés.

Xavier Cugat va complir extenses etapes de gravació de discs amb segells com Columbia i RCA Víctor. Amb el primer va gravar els cèlebres Mambo at the Waldorf, Merengue! by Cugat! o Cugat Favorite Rhumba, entre d’altres. Amb el segell Víctor va gravar el disc Cugat in Spain entre d’altres.

Malgrat que Xavier Cugat tocava el violí, també li agradaven molt els diversos instruments de l’orquestra, especialment la marimba, que no faltava en cap de les seves interpretacions i enregistraments, el que mostra la seva gran afinitat per aquest instrument musical.

Precisament és notable l’ús que fa de la marimba a l’àlbum Merengue! by Cugat!. Aquest disc va ser editat el 1955 amb motiu de la celebració a Santo Domingo de la Fira de la pau i confraternitat del món lliure que va celebrar el dictador Rafael Leonidas Trujillo.